Innan fotografering.
Vad ska bilderna säga?
Vilken stämning ska bilderna ha och vad ska personerna förmedla? Ett leende fungerar oftast och kan man tona ner det utifrån syfte. Man kan visa pondus och seriositet och ändå se välkomnande ut. Ska du däremot berätta något allvarligare kan det vara bra att ha ett neutralt uttryck.

Var ska bilderna användas?
Olika bilder fyller olika syften. 
En profilbild fungerar bra på hemsida som kontaktbild eller i säljmaterial men fungerar sämre som pressbild. För profilbild är det bättre att ha ett headshot eller en halvkroppsbild och lägga fokus på personen. 

För pressbild är ett miljöporträtt ett bättre val då det känns mer personligt. Då kan en halvkroppsbild eller helkroppssbild vara det mest lämpliga.
Klädval
Klä dig för vad du representerar
Tänk på att bilderna ska representera ditt företag, organisation eller varumärke, inte dig själv.
Undvik småmönstrat
Smala ränder, prickigt, rutigt och plottriga mönster kan se rörigt ut på bild och ta fokus från personen på bilden. Stora tryck är också något som bör undvikas.
Undvik starka och skrikiga färger.
Starka färger kan sticka ut i bilden och förstöra harmonin. De tar också uppmärksamhet från dig. Om ditt ansikte får konkurrens av kläderna du har på dig kommer inte bilden kännas lika bra, därför är en lugnare palett bättre.
Gemensam klädkod
Formell, halvformell eller ledig. Kom överens vilken stil ni ska ha så att alla passar ihop rent formellt. Enklast är att tänka att ha samma stil ni har till vardags på jobbet.
Färgkordinera er
Försök färgkordinera er men matcha inte med exakt samma färg. När ni har färger som kompletterar varandra ser ni mer enhetliga ut utan att se likadana ut. Ett tips är att välja 1-3 färger och välj olika toner av dessa.
Längre livslängd på bilderna
Undvik det senaste trenderna och klä er tidlöst så lever bilderna längre.
Glasögon eller inte?
Vad använder du mest till vardags? Välj det du känner dig bekvämast i och det du använder mest. Om du har glasögon på, ta en sekund och putsa dom rena.
Övriga tips och trix
Använd spegel
Kolla en extra gång i spegeln innan du kommer. Jag som fotograf kan ofta se om ett hår står upp konstigt, men om hela din frisyr har lagt sig ovanligt kan jag tro det är så du vill ha det.
Glansig hy
Studioblixtar gör lätt att huden blänker. Det här kan du göra innan porträttfotografering:
Utan smink: Samtidigt som du kollar dig i spegeln kan du försöka att torka bort det olja från huden. Ta lite ljumet vatten och torka lätt, ta inte i för hårt så att huden rodnar.
Med smink:  Matt smink är bra, gärna en matt foundation eller annat som inte reagerar mot ljuset.
Man kan även använda matt sminkpuder för att reducera glansen i huden men ta det som sista lösningen.
Retusch
Finnar, sår och munsår. Mycket kan retuscheras bort. Jag brukar ta bort sånt som inte är kvar om två veckor. Däremot får oftast leverfläckar och liknande vara kvar då det är en del av personen.
Töm fickorna
För att undvika konstiga utbuktningar på kläderna. Töm fickorna på plånbok, mobil och annat som du har i byxfickorna eller kavajfickan.
Leende
Jag har nämnt det tidigare. När det handlar om företagsporträtt är viktigt att du visar upp dig från din bästa sida. Du blir bedömd efter din bild och därför ska du framstå som kompetent, pålitlig och som en välkomnande person. Leendet gör din bild så mycket bättre.
Klippning?
Planerar du att klippa dig inför fotografering? Försök göra det ca en vecka innan så hinner håret få en naturlig look.
Back to Top